Back to top

Diákélet

2017.október 10-én harmadszori alkalommal  látogatott el az iskolánkba a The Bear Educational Theatre prágai székhelyű színháztársulat, akik ismét egy érdekes történetet adtak elő Frank Novotny and the Case of Present Perfect címmel.  A történet rejtélyének a megoldásába aktívan belevonták a diákokat is. Az előadás fő célja egy nehézséget okozó igeidő – a Present Perfect  - megértése volt a történeten keresztül. A mű  a szerelem,a  drog és féltékenység tematikáját dolgozta fel beleszőve az adott igeidőt. 

11. 10. 2017

Június végén a II. SG osztály kétnapos tanulmányi kiránduláson vett részt Prágában, a csodálatos száztornyú városban. Megtekintettünk több nevezetességet, mint például a várat, az őrségváltást, a renoválás alatt álló Orlojt, a Václav teret, a csodálatos Károly hidat és még számos további nevezetességet. Alkalmunk volt a várost esti pompájában is megcsodálni. Fáradtan, de élményekkel gazdagon tért haza csapatunk.

 

3. 7. 2017

A XXI. század emberét pusztító káros szenvedélyek között kiemelkedő helyet foglal el a kábítószerek fogyasztása, mely az egész világban óriási méreteket öltött, s nap mint nap szedi fiatal áldozatait. A különböző drogok és a kábítószer-fogyasztás veszélyt jelent az egyén, a család, az egész társadalom számára. Legjobban azonban a jövő nemzedékét, a 14-25 éves korosztályt veszélyezteti.

Iskolánkban minden iskolai tanévben Mgr. Katona Roland és Mgr. Balogh Szabina rendőrszázadosok tartanak érdekes előadásokat a drogfüggőségről, a kábítószerek világáról.  Az előadásokon részt vesznek mind a Sportgimnázium  mind pedig a Vidékfejlesztési Szakközépiskola diákjai. A diákok többek között megtudhatják a ma használt kábítószerek jellemzőit és azok hatásait az egyén fizikai és lelki egészségére, személyiségük és életük alakulására.  Az előadások célja nem az elrettentés, a tiltás, hanem, hogy a diákok minél jobban megismerjék a kábítószereket, és ez alapján tudjanak majd a helyes oldalra állni és felelősségteljes személyes döntéseket hozni. A drog ugyanis betegség, súlyos testi, lelki probléma, amelyből segítség nélkül már képtelen kilépni a belesodródott fiatal. Mind a szülők, diákok, mind pedig a tanárok, pedagógusok komoly szerepet játszanak a megelőzésben és gyógyításban.

Ezúton köszönjük meg Katona Rolandnak és Balogh Szabinának a tartalmas és érdekes előadásokat és bízunk a további sikeres együttműködésben.

 

 

16. 6. 2017

Pólos Árpád és Kövesdi Szabó Mária, a  kassai Thália Színház művészei voltak iskolánk vendégei. Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a költő leghíresebb balladáit és költeményeit szavalták el. Előadásuk előtt röviden átismételték a diákokkal Arany életútját, ill. felelevenítették A walesi bárdok c. ballada történelmi hátterét megemlítve a walesi gesztust, hogy a magyar költőt posztumusz Montgomery Szabad Polgára címében részesítették. 

10. 5. 2017

Iskolánkban járt a Szlovák Mezőgazdasági Minisztérium államtitkára, Csicsay Gábor, aki az agrártárca aktuális pályázatairól beszélt diákjainkkal. A leendő agrárvállalkozóknak ismertette a fiatal gazdák támogatási programját, kiemelve a családi gazdaságok rendkívül jelentős szerepét, a szülőföld szeretetének és a hagyományok tiszteletének fontosságát. Diákjaink  kérdésekkel halmozták el a vendéget, különösen az Agrárkamara  legutóbbi pályázata érdekelte őket.

10. 5. 2017
Lackfi János és Vörös István azonos című kötetének versei voltak a költészetnapi program fő alkotóelemei. A műsor nyitánya természetesen a Hungária együttes Csavard fel a szőnyeget c. dalára készült tánckoreográfia volt, melyet rögtön követett Vörös István átirata, a Vakard fel a kék eget.
 
Slágerből nem volt hiány, prózában megszólaltatták a KFT Afrika c. szerzeményét - ezúttal Lackfi János átiratában, Vadliba címmel. Nagy sikert aratott a Korál együttes Homok a szélben c. slágerének  modernizált változata a Majom a fényben, valamint a Gőzhajú fiú, amelynek szövege felidézte az Omega egyik legismertebb dalkincsét.
Menzadal (Szóljon hangosan a gyomrom) pedig Soltész Rezsőt idézte. Az „újrahangszerelt“ verseket  követően  az eredeti melódiára és dalszövegre ropták a táncot a műsor szereplői az iskola megújult színházteremében.
 
A magyar könnyűzenei élet legnagyobbjaitól, az LGT együttestől elhangzott a Másold le magad (Ringasd el magad) és a Partyarcok (Szólj rám, ha hangosan énekelek) „felcsavart“ változata is. Ez utóbbit az iskolai szavalóélet legnagyobb „partyarcai“, az ún.  adták elő, akik ezzel a fellépésükkel búcsúztak a középiskolás színpadtól, hiszen a jövő hónapban már érettségiznek.
A legnagyobb feladatra Szabó Tímea, az iskola egyik énekes-szavaló tehetsége vállalkozott, aki a Valami Amerika betétdalát Lackfi János Lefagy a mechanika szövegével énekelte el. A slágerátiratokon kívül üde, tavaszi versek – mint pl. Varró Dániel A nyúl tavaszi éneke vagy Csukás István Isten megnyomja a tavaszgombot c. költeménye – is elhangzottak a műsorban.
 
Természetesen nem maradt ki a nap két  „ünnepeltje“,  József Attila és Márai Sándor sem a verses összeállításból. A Tedd a kezed a homlokomra illetve a Tószunnyadó,  valamint a Hol vagyok  c. költemények megzenésítve, míg az Ars poetica nagyszerű szavalatként csendült fel. Az iskola alkalmi kórusa pedig az Oscar-díjas Mindenki című film betétdalát, a Nemes Nagy Ágnes Tavaszi felhők c. versét feldolgozó Bodzavirágot is előadta.
Weöres Sándor Ha Nap süt a rétre című költeményének kórusváltozatát a fináléként újra a Csavard fel a szőnyeget táncprodukció követte. Az énekkar kezében lévő betűkből pedig a nagyközönség a műsor alapjául szolgáló kötet címét olvashatta össze: CSAVARD FEL A SZÖVEGET!
A csaknem 70 diákot megmozgató költészetnapi műsor szereplői ajándékként egy-egy nyomtatott költeményt kaptak, amelyeket egyénileg ill. magyartanáraikkal közösen posztoltak a városban, bekapcsolódva a Gittegylet „Posztolj verset az utcára 2017“ elnevezésű kezdeményezéshez.
27. 4. 2017

1848 bátor hőseire emlékeztek iskolánk diákjai.

Az zenés irodalmi műsorban elsősorban a márciusi ifjak aznapi tetteivel foglalkoztak, naplóikból részleteket felolvasva megidézték a dicső nap történéseit és képzeletben végigjárták a forradalom főbb állomásait.

A Petőfi, Vasvári, Irinyi, Vajda, Jókai, Táncsics és Landerer történelmi jelentőségét bizonyító sorokon kívül elhangzottak továbbá a naphoz fűződő versrészletek is, az alkalmi diákkórus tolmácsolásában pedig  felcsendült a híres Kossuth-nóta, a Talpra magyar népzenei változata ill. a Tavaszi szél vizet áraszt című dal is, néptánc kíséretben.  

A megemlékezés forgatókönyvében megfértek egymás mellett  a hagyományos ill.  modern felfogásban interpretált költemények. Így Petőfi Föltámadott a tenger című költeményét  formabontó rappelő előadásban, A nép nevében címűt pedig klasszikus feldolgozásban hallgathatták meg a középiskolások.

15. 3. 2017

Indult útjára az éterbe a rádió bemondónőjének kellemes hangja 2017. február 2-án. Közben a dunaszerdahelyi Sportgimnázium II. osztályos diákjai megfigyelhették, hogy a rádió technikusa hogy „hangolja” az adást hozzáértően a keverőpulton.

Lovász Attilától, a rádió igazgatójától megtudtuk, hogy készülnek a felvételek, miért speciálisak a stúdió kerekasztalának közepére elhelyezett mikrofonok. Ízelítőt kaptunk a rádiózás történetéből is, miközben alakot öltve serénykedtek körülöttünk a rádió olyan munkatársai, mint pl. Vasik János, Szemeth Edit, Pollák László, akiknek csupán a nevét hallhatjuk az egyes adásokkal kapcsolatban.

A Szlovák Rádió impozáns épülete a főváros különös építménye. Az igazgató úrtól megtudtuk, hogy az 1960-as években épült. Különös formáját a két egymásba ,,lógatott piramis” adja, melyek négy emeletnyi betontömbben - stúdiók, raktárak - folytatódnak a föld alatt. Jeles építészeink alkotása tökéletesen megfelelt - megfelel a rádiózás követelményeinek.

Sok sikert és sok lelkes hallgatót Pátria Rádió! 

20. 2. 2017

2017. február 5. és 15. között iskolánk tanulói két turnusban vettek részt a sítúrán. A helyszín: SKI Telgart. Remek hóviszonyok mellett, kitűnő sítelepeken / kék, piros, fekete és három kezdő terep / hódolhatnak szenvedélyüknek a téli sportokat kedvelő diákok.

18. 2. 2017

Az  iskolánk diákjai 2017.2.9-én egy  interaktív angol nyelvű színházi előadáson vettek részt. A prágai székhelyű The Bear Educational Theatre brit előadói az angol irodalom remekműveiből mutattak be részleteket. A könnyed és  szórakoztató előadásmód közelebb hozta a diákok számára Beowulf, Geoffrey Chaucer, Emily Bronte és Shakespeare műveit, valamint  hozzájárult az irodalmi alkotások könnyebb megértéséhez. A diákok aktívan bekapcsolódtak  a  kvízkérdések megválaszolásába az előadás folyamán és bizonyíthatták az irodalmi tudásukat. 

14. 2. 2017

Iskolánk diákjai annak a dalnak, ill. versnek a történetéről, gondolatvilágáról emlékeztek meg, amelyet előbb ismerünk, éneklünk, és csak később értjük meg gondolatvilágát – ez pedig a magyar himnusz. Nemzeti énekünk születésének 194. évfordulóján nehéz elhinni, hogy a XIX. századig nem volt Magyarországnak hivatalos himnusza. Az anekdotikus feljegyzések alapján, Erkel Ferenc a pozsonyi harangok zúgására emlékezve megzenésítette Kölcsey versét. A költemény megírásának napja 1989 óta a magyar kultúra napja.

Az iskola diákjainak hagyományszerűen minden évben ez a nap is alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljenek a magyarság évezredes hagyományainak, felmutassák és továbbadják a múltat idéző szellemi értékeket.

A Kölcsey-vers gondolatvilágának elemzése után a magyar népzenei alapokat és a saját improvizációkat egyedi hangzásvilággá alakító, Mátyusföldről származó Kossuth-díjas Ghymes együttes aktuális, Január című dalának felvételét hallgatták meg. A csallóközi származású Kicsi Hang előadásában pedig Ady Endre A föl-földobott kő című verse hangzott el videófelvételről.  

Népzenei örökségünk egyik gyöngyszeme, a Tavaszi szél vizet áraszt székelyföldi című népdal legkülönlegesebb előadásáról is szó esett.  A Freddie Mercury által Budapesten előadott és elvezényelt dalocska 1986-ban felvett filmkockáit megnézve emlékeztek a ma már flashmobnak is nevezhető egyedülálló rock- és népzenei produkcióra.

Az ízig-vérig magyaros verbunkos muzsika műfaját egy német zeneszerző, Johannes Brahms szinte „anyanyelvi szinten“ művelte, 21 magyar táncából a legnépszerűbbet és a legtöbbet játszottat, az ötödiket idézték fel.

Kölcsey Ferenc leggyakrabban idézett prózai írásából, a Parainesisből a nyelvről szóló bekezdésének előadásával hangsúlyozták az anyanyelv fontos szerepét: „Soha ne feledd, miképpen idegen nyelveket tudni szép, a hazait pedig lehetségig mívelni kötelesség.”

Ezt követően néhány különleges tényt osztottak meg a legtöbbet idézett magyar versről. Szó esett arról is, hogy a Himnusznak már szobra is van, hogy harminc nyelvre lefordították, és említésre került az is, hogy Rákosi Mátyás Illyés Gyulával szeretett volna új nemzeti éneket írattatni.

A műsor második felében kifejezetten „sportos“ megközelítésben szóltak a himnuszról. Érdekes információk hangzottak el a himnusz olimpiai verziójáról. Az intézmény falai közt tanuló focisták nagy örömére Szabó Tímea előadásában elhangzott a DAC stadionhimnusza, a Nélküled.

Stílusosan a 2015. december 30-án a kanadai ifjúsági jégkorongtornán a lemezjátszóhibát  korrigálni akaró Horváth László, hokis által előadott Himnusz-verzióval zárták az irodalmi-kulturális műsort.

26. 1. 2017

A hagyományokhoz híven az év utolsó tanítási napján megrendezett ünnepségen  az iskola legifjabb tanulóinak az eskütétel után néhány ügyességi feladatot kellett abszolválniuk, illetve egy előre kisorsolt, valamilyen színhez kapcsolódó magyar dalhoz megszerkesztett koreográfiát kellett előadniuk.

13. 1. 2017

Oldalak